Tarvitsemme edelleen tulevaisuuden kehittäjiä

“Koodareissa on Suomen tulevaisuus”-viesti muuttui vakiofraasiksi jo Nokian aikoina, eikä Supercellin kaltaisten yritysten menestys ole hohtoa ainakaan vähentänyt. Uskomme tähän, mutta ehkä ”koodari”-sana kannattaa korvata laveammalla ”kehittäjällä”.

27.3.2024

Microsoft ja kumppanit – Devisioona mukaan lukien – julkaisivat 26.3.2024 uuden ilmaisen AI Developer -mikrotutkinnon, jonka voi vapaasti suorittaa verkossa. Mikrotutkinto koostuu seitsemästä kurssista, jotka antavat opiskelijalle perustaidot mm. pilven toiminnasta, datasta, kehitysvälineistä – ja tietenkin AI:sta ja sovelluskehityksestä.

Opiskella voi kuka vain, mutta akateemisena kumppanina toimiva Kajaanin AMK myöntää onnistuneesta suorituksesta 10 ECTS-opintopistettä niille, jotka ovat nimenomaan kasaamassa tutkintoa. Näin uusi kurssi sopii myös teknologiasta kiinnostuneiden opiskelijoiden osaamispaletin laajenteeksi.

Mikä tutkinto – ja kenelle?

Mikrotutkinto on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita IT-alasta ja modernista kehityksestä. Kurssit on kasattu pitkälti Microsoft Learn-materiaalin pohjalta, mutta tutkinnon kokoamisessa mukana olleet yrityskummit ovat täydentäneet kurssimateriaalia kukin omalta osaltaan.

Devisioonan vastuulla oli tutkinnon Azure-sovelluskehityksestä kertova osuus. Learn-materiaali antaa tähän erinomaisen pohjan, mutta oma tuotantomme täydensi ennen muuta tarinaa työelämäkokemuksilla: mitä palveluita tosielämässä käytetään, ja miksi ne ovat tarpeen käytännön ongelmien ratkaisemiseen.

Videoilla esiintyy ihan oikeita devisioonalaisia. Tässä Lauri kertoo Azuren sovelluskehityspalveluista.

Kurssilla on kiistatta tekninen nimi – AI Developer ei kuulosta miltään humanistihommalta. Epäilemättä valtaosa putken läpikahlanneista onkin teknisen alan opiskelijoita, joille Microsoft-pilven ja modernin GenAI-tekoälyn haltuunotto toimii yhtenä sisäänmenoreittinä kilpailluille työmarkkinoille.

Taustalla on kuitenkin laajempi toive: Suomen Microsoftin ajama Skills for Jobs -hanke haluaa tavoittaa 100 000 ihmistä teknologiaosaamiseen tähtäävillä koulutuksilla. Siinä työssä kohteena eivät voi olla vain alalle jo suuntautuneet, vaan haaviin on jäätävä myös potentiaalisia alanvaihtajia, työelämän ulkopuolisia ja omaa polkuaan etsiviä – ikäryhmästä ja taustasta riippumatta.

Devisioona rapsuttaa omaa kutinaansa

Tällaisen kurssin toteuttamiseen osallistuminen on paitsi markkinointiteko, myös pyrkimystä kohti parempaa maailmaa. Vaikka hurjin rekrykilpailu katkesikin minilamaan, IT-alalla on edelleen liian vähän ihmisiä, joilla on moderni teknologia ja sen soveltaminen hallussaan.

Haasteena ei välttämättä ole niinkään se teknologia – sen kyllä oppii kun vain opettelee – vaan se soveltaminen. Nykypäivänä sovelluskehitysvälineet mahdollistavat monenlaista hyvin kevyesti ja nopeasti – on helppo tehdä sellaisiakin asioita, joita ehkä ei kannattaisi tehdä. Käyttäjän tarpeen ymmärtäminen, eurojen ja koodin yhteensovittaminen sekä inhimillisen ja vastuullisen ratkaisun toteuttaminen vaatii teknologianäkökulman lisäksi myös syvää liiketoiminnan ymmärtämistä.

Tässä mielessä tällaiset ilmaiset oppimateriaalit ovatkin niin tärkeitä: ne tukevat teknologiaosaamisen täydentämistä myös sellaisille ihmisille, jotka eivät halua olla päätyöltään teknologisteja. Ja tästä päästään myös Devisioonan etuun: Hyvän IT:n pahin vihollinen on huono IT, koska huonon IT:n epäonnistumiset syövät luottamusta ja onnistumisen edellytyksiä hyviltäkin projekteilta.

Pelastaako AI Developer -mikrotutkinto Suomen IT:n? Ei tietenkään. Mutta mitä useampi ottaa tämän päivän modernin välineistön haltuunsa, sitä todennäköisemmin joukkoon mahtuu myös yksilöitä, joilla liiketoiminnallinen ja teknologinen ymmärrys kolahtaa yhteen tavalla, joka synnyttää Suomen seuraavan supermenestyjän. Ja vaikkei uusia nokioita haettaisikaan, meidän kaikkien työelämämme rikastuu kollegoista – tai asiakkaan edustajista – joilla on hallussaan entistä laajempi paletti työvälineitä.

Siksi halusimme tukea tätä projektia. Kiitos Microsoftille ja muille kumppaneille!

Tutustu tutkintoon täältä

Kaipaatko notkeaa eteenpäin katsovaa kumppania järjestelmäkehitykseesi? Ota yhteyttä!