Palikoita laatikkomaailmassa: Minecraft yhteisöllisyyden rakentajana

Devisioonan kaltaisessa IT-asiantuntijaorganisaatiossa tärkeää pääomaa ei ole vain työntekijöiden osaaminen, vaan myös heidän yhteistyökykynsä. Heidän kykynsä toimia yhdessä välittömällä ja suoralla tavalla: ihmisten kyky toimia toisten kanssa ei vain asiantuntijoina, vaan myös persoonina.

Etenen syvemmälle luolaan, ketterästi mutta varovasti ohittaen laavalammikon. Louhimastani kivestä rakennan sillan toisen laavalammikon yli. Jatkan yhä syvemmälle, pimeään. Lopulta luolan pää tulee vastaan, ja siellä se, mitä etsin. Timantteja! Ennen kuin ehdin heilauttaa hakkuani, kuulen takaani sihinää. Viime hetkellä käännyn katsomaan: Creeper on hiipinyt taakseni, ja viimeinen asia, jonka näen, on sokaiseva räjähdys. Maailma menee mustaksi. Kuolin. Herään sängystäni linnassani ja valmistaudun uuteen yritykseen.

Devisioonan kaltaisessa IT-asiantuntijaorganisaatiossa tärkeää pääomaa ei ole vain työntekijöiden osaaminen, vaan myös heidän yhteistyökykynsä. Heidän kykynsä toimia yhdessä välittömällä ja suoralla tavalla: ihmisten kyky toimia toisten kanssa ei vain asiantuntijoina, vaan myös persoonina.

Näitä asioita ei opita koodikatselmointien tai statuspalaverien kautta, ja niitä voi oppia vain rajallisesti workshopeissa tai tiimityöseminaareissa. Nämä ovat niitä asioita, joita opitaan lounaalla, kahvipöydässä, afterworkeissa ja kesäjuhlissa: millainen työkaveri on ihmisenä?

Koronan aikana ei ole ollut mahdollista kokoontua samalla tavalla lounas- tai kahvipöydän äärelle kuin ennen. Kun ihmiset ovat eristäytyneet omiin koteihinsa, on uudenlaisten yhdessäolotapojen kehittäminen noussut tärkeään rooliin. Kahvitunnit Google Meetin yli, virtuaaliafterworkit ja… Minecraft.

Ajatus Devisioonan Minecraft-palvelimesta lähti puolitosissaan tehdystä ehdotuksesta. Kun ei voida tavata oikeasti, miten olisi joku casual-henkinen tietokonepeli? Miten olisi Devisioonan oma Minecraft-palvelin, missä voisimme edes bitti-avatareina olla samassa paikassa samaan aikaan?

Mikä Minecraft?

Minecraft on Microsoftin vuonna 2014 ostaman, ruotsalaisen Mojangin kehittämä peli, jonka ensimmäinen versio julkistettiin 2009. Siitä lähtien sen menestystarina on ollut ainutlaatuinen: se on julkaistu käytännössä kaikille laitteille, ja on noussut kaikkien aikojen myydyimmäksi videopeliksi. Yli kymmenen vuotta myöhemmin pelin suosio ei osoita laantumisen merkkejä.

Pelinä Minecraft painottaa pelaajien luovuutta, kekseliäisyyttä ja mielikuvitusta. Se on hiekkalaatikko, jossa peli tarjoaa mekanismit ja materiaalit, mutta pelaajat luovat oman kokemuksensa. Vain mielikuvitus on rajana sille, mitä Minecraftin pikselöityneen retroesteettisessä laatikkomaailmassa voi rakentaa. Peli ei aseta tavoitteita tai aikarajoja.

Yksinpelin ohella Minecraftia voi pelata moninpelinä omalla tai valmiilla palvelimella. Devisioonan tarpeisiin luotiin serveri pilveen, mikä oli äärimmäisen helppoa: Azuren marketplacesta löytyi valmis, maksuton mallipohja, jolla sai tarvittavat resurssit luotua. Palvelimien ja sovellusten asentamista ei vaadittu, kaikki hoitui templaten kautta muutamilla klikkauksilla, ja pikkusäätöjen jälkeen Devisioonan Minecraft-palvelin on pöhissyt iloisesti Azuressa – hieno esimerkki siitä, miten pilviteknologia helpottaa elämää.

Tähän ihastuttavaan laatikkomaailmaan joukko devisioonalaisia, suurin osa aloittelijoita mutta myös muutama konkari, lähti seikkailemaan eräänä keväisenä iltana jo yli vuosi sitten.

Savimajoista teolliseen aikakauteen

Devisioonalaisten ensikerta meni kuin ensikerta Minecraftissa yleensä menee: ihmeteltiin mitä täällä pitää tehdä, miten asiat toimivat ja rakennettiin monen monta savimajaa. Mutta kuten ihmiskunta aikanaan, eteni Devisioonankin Minecraft-maailma nopeasti kivilinnoihin ja niistä yhä hienompiin rakennelmiin. Jokainen rakentaa halunsa mukaan – aina yrmyn arkkitehdin yksinäisestä goottilinnasta HR:n lempeään roomalaiskylpylään.

Lopulta myös teollistuminen saapui Devisioona -kylään. Punakivi-mineraalista voi rakentaa loogisia piirejä, joiden avulla voi toteuttaa monimutkaista automatiikkaa. Devisioonan palvelimelta löytyy mm. täysautomatisoituja maatiloja: punakiviautomaatio hoitaa munien keräämisen ja villojen keritsimisen, ja vie ne sekä muut tuotokset arkkuihin odottamaan retkeilijöitä. Toiset ovat keskittyneet löytöretkeilyyn: Minecraftissa on n. 11 maapallon verran satunnaisgeneroitua pinta-alaa tutkittavana. Innokkaimmat seikkailijat ovat rakentaneet vaikuttavan karttaseinän, jolle löydökset dokumentoituvat automaattisesti, ja maailmasta löytyy koko joukko merkittyjä reittejä, portaaleja ja kylttejä, jotka opastavat matkailijaa.

Koska pääosa Devisioonan Minecraft-pelaajista lähti seikkailuun vähäisellä kokemuksella, on pelin salojen ja mahdollisuuksien keksiminen ollut mielenkiintoinen yhteinen hanke. Yhdessä on luotu reittejä kaukaisiin paikkoihin, suunniteltu yhä monimutkaisempaa automatiikkaa ja toisaalta rakennettu upeita rakennuksia.

Ei ole vain yhtä oikeaa tapaa pelata Minecraftia: voi olla reipas maailman tutkija, luolia ja raunioita koluava aarteenetsijä, silmää hivelevien rakennelmien kyhääjä, tai mielikuvituksellisten automaatioiden insinöörimäinen suunnittelija. Kaikkia löytyy Devisioonan Minecraft-pelaajista.

Isoo lapsettaa

Ajan myötä Devisioonan Minecraft-palvelimesta on muodostunut puuhamaa etenkin pienelle ydinjoukolle, jotka ovat yhdessä ja erikseen muokanneet alun neitseellisistä erämaista omannäköisensä. Sen rakennukset ja automatiikka ovat yhteisöllisen tekemisen tulosta: yhdessä on pyöritelty ideoita, kerätty materiaaleja, ratkottu haasteita ja tietenkin ihailtu toisten kyhäelmiä.

Minecraft-palvelin on tieten pidetty rentona matalan kynnyksen paikkana; paikkana, jonne voi tulla rentoutumaan. Paikkana, jossa isoakin saa lapsettaa. Ryppyotsaisuus ja asioiden liian vakavasti ottaminen jätetään reaalimaailmaan. Toisten rakennelmia ei katsota nenää pitkin, vaan arvostaen ja kannustaen.

Samalla Minecraft on tarjonnut uudenlaisen, vähemmän muodollisen väylän tutustua työkavereihin. Rakentamisen, tutkimisen ja seikkailun lomassa saa Minecraftin chatin sekä Discordin äänikanavien kautta aivan uudenlaisen kontaktin kollegoihin – jopa erilaisen kuin jo mainitun lounaspöydän äärellä. Myös jäljistään ihminen tunnetaan – on kiehtovaa nähdä, kuinka erilaisia rakennelmia ihmiset väsäävät.

Lapsenmielisellä rakentamisella on myös ollut toisenlainen mukava sivuvaikutus: useampi pelaaja on huomannut, kuinka oma jälkikasvu on kiinnostunut vanhempansa työpaikasta ja työkavereista, kun on oppinut, että siellä pelataan Minecraftia. Järjestettiinpä Minecraftissa erään devisioonalaisen jälkikasvulle syntymäpäiväilotulituskin!

Uusia yhdessäolemisen muotoja

Devisioonan Minecraft-palvelin on hyvin selkeästi yksi ilmentymä koronavuoden poikkeusoloista, jota ei luultavasti olisi olemassa ilman nykyistä tilannetta. Silti se heijastelee myös laajemmin työyhteisöjen kehityksen suuntaa: pienessäkään firmassa ei enää voi olettaa, että kaikki työntekijät asuvat samalla paikkakunnalla tai samassa maassa. Teknologian kehittymisen myötä virtuaaliläsnäolosta on vääjäämättä tulossa uusi normaali; korona on vain nopeuttanut muutosta.

Minecraft ei suinkaan ole ainoa virtuaalisen yhdessäolon muoto, joka on Devisioonassa käytössä. virtuaaliset kahvitunnit, työntekijöiden viikottaiset Teams-tiimipalaverit, Discord-projektihuoneet ja Roll20-sivustoa hyödyntävä roolipelikerho ovat muita teknologiaa hyödyntäviä tapoja, joilla devisioonalaiset viettävät aikaa yhdessä erikseen. Kaikki näistä eivät ole mitenkään uusia asioita. Kyllähän tiimipalavereita on pidetty webin yli jo ikuisuuden. Kyse on pikemminkin näkökulmamuutoksesta. Etäyhdessäolo ei ole enää poikkeus, vaan pysyvä osa uutta normaalia, jossa on tilaa myös rakennuspalikoille.

Kuvat: Devisioonan Minecraft-porukka

Kiinnostaako paikka palikoiden joukossa? Tsekkaa avoimet työpaikkamme!