Tietotyön tekoälytarina kirkastuu

Tietotyön suhde tekoälyyn on määrittynyt pitkälti kahden tuotemielikuvan kautta: Tänään meillä on OpenAI:n ChatGPT, ja jatkossa voimme käyttää myös Microsoft 365 Copilotia. Nyt kuva on selkeytynyt, ja se näyttää edelleen hyvältä.

Microsoftin vuosittainen kumppanitapahtuma Inspire pidetään digitaalisena 18.–20.7.2023, ja tiistai-illan uutiset sisälsivät pari merkittävää julkistusta. Ensin päästetään kissa pussista, sitten analysoidaan:

Microsoft tuo Bing Chat Enterprisen saataville yritysasiakkailleen. Jos käytössä on Microsoft 365:sta vähintään E3-tason tilaus, Bing Chat -palvelun yritysversio on jatkossa ilmaiseksi jokaisen lisensoidun käyttäjän saatavilla.

Microsoft 365 Copilotin aikataulusta ei vielä ole tietoa, mutta hinta on nyt selvillä: $30/käyttäjä/kk. Tämän Officeen integroituvan tekoälyavustajan käyttöönotto vaatii sekin pohjaksi E3- tai E5-lisenssin.

Mitä muutokset sitten tarkoittavat?

Bing haastaa ChatGPT:n yritysympäristöissä

ChatGPT:tä ei ole suunniteltu yrityskäyttöön, vaikka se siihen sopiikin. Käyttäjähallinnan ja keskitetyn laskutuksen välineitä ei ole olemassa, ja tehokkaassa käytössä on vaikea estää datan valumista OpenAI:n haltuun. Vaikka ChatGPT:tä käytetäänkin paljon yrityksissä, moni IT-päättäjä myös etsii huolestuneena vaihtoehtoisia toimintatapoja.

Aivan samanlainen kokemus on tarjolla yrityskäyttäjällekin, mutta datasta pidetään parempaa huolta.

Tähän saumaan iskee Bing Chat Enterprise – nykyisen Bing Chatin yrityskäyttöön lisensoitu versio. Aivan kuten kuluttajille suunnattu Bing Chat, kyseessä on GPT-4:ään pohjautuva chat-sovellus, jossa ajankohtaisuutta tuo integraatio Bing-hakukoneeseen ja taustatietomalliin. Yrityslisensoinnin keskeinen arvolupaus on yksityisyyslupaus (”Commercial Data Protection”): keskustelut eivät karkaa oman yrityksen ympäristön ulkopuolelle.

Kyseessä ei kuitenkaan ole yritysympäristöihin räätälöityvä toteutus: Esimerkiksi yrityksen omaan dataan Bing Chat ei integroidu, eikä sen käyttökokemusta voida hioa yrityksen oman tyylin mukaiseksi. Siinä ei myöskään ole pitkälle vietyjä yritysominaisuuksia: käytön seurantaa, auditointia tms. ei ole tarjolla. Tässä mielessä Bing Chat Enterprisen voi ajatella olevan Microsoft 365 Copilotin pikkuveli – nimenomaan kuluttajatuotteen yritysversiointi.

ChatGPT:hen nähden Bing Chat Enterprise on halpa: E3- ja E5-lisensoiduille käyttäjille ilmainen, ja muillekin vain sen vitosen kuussa – joskin erillisostettava versio on tulossa vasta ”tulevaisuudessa”. ChatGPT Plus -palvelun 20 e/käyttäjä/kk-tasoon nähden tämä on varsin kohtuullista. Hintaa vastaan saa Bing-integroidun GPT-4-moottorin, jota ei kirjoitushetkellä ole tarjolla edes ChatGPT:ssä, joten tässä mielessä varsin pätevästä tarjoomasta on kyse.

Toisaalta ChatGPT on tietyllä tavalla AI-innovaation ytimessä: osa uusista tekoälytoteutuksista, plugineista ym. tulevat varmasti ensin OpenAI:n alustalle. Tässä mielessä Bing Chat Enterprise on luultavasti jatkossakin hieman hitaammin kehittyvä ja säännellympi alusta. Tämän voi nähdä hyvänä tai huonona asiana – riippuen siitä, kysytkö innovaatio- vai koulutusvastaavalta.

Microsoft 365 Copilot: Toimistoavustaja 30 euron kuukausiliksalla

Microsoft 365 Copilotin – jonka oikeastaan voi parhaiten hahmottaa Officen Copilotina – hinnoittelu ja rajallinen saatavuus on kiinnostanut pitkään. Inspire vastasi toiseen kysymyksistä: E3- ja E5-pakettien käyttäjille lisähinta on 30 e/kk. Copilotin sisältävää ”kaikki herkut”-lisenssiä ei ole tarjolla, vaan Copilot ostetaan aina erillislisenssinä. Aikataulusta ei kerrottu vieläkään mitään.

Siinä missä ChatGPT – tai Bing Chat Enterprise – toimivat yleisenä aivonjatkeena ja tukiälynä, Microsoft 365 Copilot tuo yhtälöön kaksi tekijää lisää. Ensinnäkin se osaa suoraan käsitellä organisaation dokumentteja, ja toisaalta se on integroitu Microsoftin Office-työkaluihin. Taustalla raksuttaa lopulta sama GPT-4-malli, mutta nämä mainitut kuorrutukset muuttavat käyttötapoja olennaisesti. Kas tässä esimerkki:

Jos haluat tehdä Word-muotoisesta tarjouksesta PowerPoint-presentaation, voit kopioida Word-dokumentin sisällön Bing Chat Enterpriseen ja pyytää sitä tekemään kalvopakalle sisällysluettelon. Tätä sisällysluetteloa voit lähteä sitten jatkotyöstämään erilaisilla pyynnöillä, ja rakennella kalvojen sisältöä puoliautomaattisesti. Samalla teet kuitenkin itse tyhmää työtä: Kopioit sisältöä paikasta toiseen, ja rakentelet PowerPoint-tiedostoa chatin palautteiden perusteella.

Microsoft 365 Copilotin idea on poistaa turhat manuaalivaiheet. PowerPointiin upotettuun Copilot-kenttään voi suoraan kirjoittaa pyynnön – esimerkiksi ”Tee 15 kalvon tiivistelmä dokumentista [Tarjous Firma Oylle.docx]”. Copilot osaa itse lukea lähdedokumentin, muodostaa sopivat promptit GPT-kielimallille, ja siirtää tekoälyn tuloksen PowerPoint-muotoon.

Hinnoittelu herättää varmasti ajatuksia: Yhtäältä 30 e/käyttäjä/kk on prosentuaalisesti korkea lisähinta nykyisiin Office-lisensseihin. Toisaalta käytännössä kaikilla aloilla tietotyön toimihenkilöiden palkkakustannukset ovat merkittävästi korkeammat – per tunti. Jos Copilot siis säästää 60 minuuttia työaikaa kuukaudessa, palvelu maksaa itsensä. Hinta on myös varsin kilpailukykyinen muihin AI-apuväleineisiin verrattuna: pelkistä kirjoitusassistenteistakin maksetaan helposti muutama kymppi kuussa, ja Copilot sentään kattaa Wordin lisäksi myös Excelit, PowerPointit, Outlookit ja monta muuta sovellusta.

Copilot-ekosysteemi tarjoaa jatkossa myös plugin-tuen, eli mahdollisuuden liittää omia sovelluksia Copilotin tietoalustaan. Tämä tekee Officen Copilotista luontevan käyttöliittymän koko yrityksen toimintaan, joskin tämä kehitys ottaa varmasti vielä vuosia toteutuakseen kunnolla.

Mitä tästä pitäisi ajatella?

Microsoftin tämänpäiväiset julkistukset ovat tärkeitä, koska ne selkeyttävät AI-työkalujen roolitusta ja kilpailutilannetta.

Ups, vahinko kävi jo.

ChatGPT:llä on edelleen selkeä arvonsa yksityiskäyttäjille. Yrityksissä se on edelleen kömpelö, mutta huonoine puolineenkin tuottaa oikein käytettynä merkittävästi lisäarvoa. Keskeinen huoli on tiedon karkaaminen OpenAI:n haltuun.

Bing Chat Enterprise toimii hyvänä askeleena kohti hallittua tekoäly-ympäristöä. Sen ensisijainen lisäarvo on tietosuojassa ja -turvassa: selkeässä käyttäjähallinnassa, yksinkertaisessa lisensoinnissa ja siinä, että tiedot eivät vuoda yrityksen ulkopuolelle. Microsoft 365 E3- ja E5-lisenssejä käyttäville organisaatioille uutuus on joka tapauksessa ilmainen, joten samalla se tekee ChatGPT:n ostamisesta useimmiten täysin turhaa.

Microsoft 365 Copilotin tulevaisuudenlupaus on erittäin suuri, ja todennäköisesti seuraavina kuukausina tulemme näkemään enemmän ja enemmän kiinnostavia käyttöskenaarioita. Haasteena on toki saatavuus: tuotteen esiversio-ohjelma on äärimmäisen rajoitettu, ja julkisen. saatavuuden lienee turvallista arvailla menevän reilusti vuodelle 2024. Hinnoittelun julkaiseminen tässä vaiheessa palveleekin lähinnä budjetointitarkoituksia.

Organisaation tekoälykulttuurin kehittämisen näkökulmasta on tärkeää päästä liikkeelle nopeasti, ja saada henkilöstö jakamaan kokemuksiaan – vain näin osaaminen alkaa kehittyä. Jos siihen riittää geneerisellä brändillä ja yleisellä Internetin tietomassalla varustettu chat-toiminto, Bing Chat Enterprise on saatavilla heti, ja toimii hyvänä astinlautana.

Jos organisaation tarpeena on kehittää esim. omaan dataan, yrityksen viestintäkulttuuriin tai muihin rakenteisiin (organisaatio, tuotteet, terminologia jne.) perustuvaa chat-palvelua – tai tarjota palveluita muille kuin omalle henkilöstölle – on edelleen syytä etsiä vastausta räätälöityjen ratkaisujen puolelta. Esimerkiksi Devisioonan DevGPT-kehikon puitteissa olemme toteuttaneet sekä itsellemme että asiakkaillemme interaktiivista tietotyön tukiälyä – ja kehitystyö tietenkin jatkuu joka päivä.

Räätälöity tekoälychat voi vastata esimerkiksi organisaation omien best practices -dokumenttien perusteella, tai tarvittaessa nojata myös vaikkapa organisaatiokaavioon tai ERPin dataan.

Räätälöity optiokin on siis edelleen harkinnan arvoinen, jos tarpeet eivät mahdu Microsoftin nykyisten valmistuotteiden muottiin. Vaikka yritystason tekoälychattia ei toivottavasti tarvitsekaan räätälöidä enää muutaman vuoden päästä, sitäkin kautta hankittu kokemus ja datavalmius tukee myös mahdollista tulevaa Microsoft 365 Copilotin käyttöönottoprojektia.

Haluatko jutella tekoälyn soveltamisesta yrityksessäsi? Kiinnostavatko älykkäät sovellukset? Ota yhteyttä!