Integrate 2019

Kirjoittaja: Jesse Ryhänen

Luokittelu:

Asiasanat:

Integrate on BizTalk360-porukan (eli Kovai.co, joka julkisti oman uudelleenbrändäyksensä tapahtumassa) vuosittain sekä Englannin Lontoossa että Yhdysvaltain Redmondissa järjestämä konferenssi. Tapahtumaa voisi luonnehtia Microsoftin työkaluilla työtä tekevien integraatioammattilaisten The Tapahtumaksi, isoin alkukirjaimin.

Vaikka Microsoft ei ole Integrate-tapahtuman järjestäjä, on se tapahtuman tiivis yhteistyökumppani ja moni Microsoftin integraatio- ja pilvialustojen avainhenkilö kuului tänäkin vuonna Lontoon tapahtuman puhujiin. Oiva tilaisuus pysyä kartalla Microsoftin integraatioteknologioiden tilasta; nytkin tapahtumassa kuultiin yksi merkittävä julkaisuilmoitus!

Devisioonan IPaaS/integraatioporukalle on muodostunut jo perinteeksi osallistua Integrateen aina yhtä upeassa Lontoossa, ja näin tälläkin kertaa: Devisioonaa edusti runsaslukuinen delegaatio niin kokeneita Integrate-konkareita kuin ensikertalaisiakin. Allekirjoittanut kuului jälkimmäisiin. Muutenkin Suomi oli hyvin edustettuna tapahtumassa, hiukan alle 500 osallistujasta arviomme mukaan nelisenkymmentä oli suomalaisia – integraatio on siis kuuma aihe meilläkin!

Kolmipäiväinen Integrate on melkoinen savotta istuttavaksi: yhteensä 30 esitystä takaavat sen, että niin takapuoli kuin korvatkin ovat hellänä. Totuuden nimissä on kuitenkin myönnettävä, ettei kukaan meistä istunut jokaisen esityksen läpi, vaan omaa harkintaa käyttäen valitsimme eniten kiinnostavat. Allekirjoittanut oli paikalla alusta loppuun 17 esityksessä plus kuuntelemassa osan parista muusta.

Keynote: integraatioiden demokratisointi

Tervetuliaispuheen jälkeen tapahtuman keynoten piti Jon Fancey, Microsoftin Azure Integration Service product manager. Kuten jo todettua, vaikka Microsoft ei ole tapahtuman takana, on se tiiviisti mukana! Fancey kutsui Keynotessaan yhteistyökumppaneita kertomaan siitä mitä he tekevät integraatioalustoilla, joista etenkin H&M:n integraatioarkkitehti Ramak Robinsonin puheenvuoro oli mielenkiintoinen.

Keynoten opetus oli selkeä: integraatio käsitteenä on siirtymässä yhä keskeisempään asemaan organisaatioiden IT-arkkitehtuurissa, ja samalla sen rooli on radikaalissa muutoksessa. Integraatioiden ja integroitavien järjestelmien määrän kasvaessa yhä useamman tahon on voitava joustavasti luoda integraatioliittymiä, eikä organisaation integraatiotiimin rooli ole toimia portinvartijana vaan ohjeistajana, joka mahdollistaa sen, mitä Fancey kutsui integraation demokratisoinniksi.

Hienoja sanoja ja ympäripyöreitä muotoiluja toki, mutta vankka pointti niiden takana on. Mikäli haluaa onnistua integraatioalustan luomisessa alati monimutkaistuvassa ja monipuolistuvassa tietojärjestelmien ekosysteemissä, on integraatioiden luomisen oltava mutkatonta ja nopeaa. Paradoksin tästä tekee se, että samalla ei pitäisi tinkiä sen enempää toteutusten kuin kokonaisarkkitehtuurin laadusta. Tähän haasteeseen meidän integraatioammattilaisina on kyettävä vastaamaan.

Hybridiä ja BizTalkia

Tapahtuman muissa esityksissä liikuttiin laajasti eri aiheissa ja eri tasoilla: joissain jaettiin vinkkejä spesifeihin teknisiin tapauksiin, kun taas toisissa pysyteltiin hyvinkin yleisellä, abstraktilla tasolla. Monessa nousi kuitenkin selkeästi esiin se, että hybridi on avainsana tämän päivän integraatioammattilaiselle. Pilveen siirtyminen voi olla tahtotila, mutta monessa organisaatiossa sen toteutuminen on kaukainen haave.

Microftin pilvi-IPaaS -tarjoamassa nimenomaan hybridimallin saumaton toteuttaminen pilven ja on-premin välillä on ollut haastavaa, ja Integrate 2019 perusteella Microsoft on itsekin todennut tämän. Tapahtumassa mainostettiin näkyvästi ISE:ä eli Integration Service Environmentiä, jonka avulla on mahdollista saada Azure Logic Appit pyörimään organisaation sisäverkossa. Myös Azuren API Managementiin on tulossa mahdollisuus asentaa ja pyörittää API-rajapintoja sisäverkossa pitäen vain hallinnan Azuren portalin takana.

Tapahtuman suuri tuotejulkistus oli BizTalk 2020. Vaikka julkistus aiheuttikin jonkin verran hirtehistä vitsailua meiltä BizTalk-osaajilta, kertoo uuden version julkistus siitä, että pilvipöhinän alla on-prem on vielä tänäkin päivänä todellinen ja tärkeä asia. Luvatuissa ominaisuuksissa oli kuitenkin saumattomampaa integraatiota Azureen, Logic Appeihin ja pilveen, mikä sekin kertoo hybridimallien keskeisyydestä.

Mieleisiä tuliaisia

Monen puheenvuoron keskeinen sanoma heijasteli tavalla tai toisella Fanceyn mainion keynoten sanomaa: integraatiomaailma on muutoksessa. Meidän integraatioammattilaisten on seurattava niin teknologista, asenteellista kuin periaatteellista muutosta ja muokattava omia käytäntöjämme edistämään, ei estämään tätä muutosta. Muutos läpäisee tekemisemme jokaisen tason, siitä miten ja kenen kanssa suunnittelemme arkkitehtuuria ja ratkaisua, aina siihen miten käsittelemme sanomia ja tapahtumia integraatioissamme.

Hybridimallin tärkeyden ohella monen puhujan alleviivaamiin asioihin kuului selkeästi API ja API management sekä siirtyminen sanomaperustaisesta liikenteestä tapahtumaperustaiseen. Molemmat tukevat toisiaan, ja painottavat tiedon reaaliaikaisuuden tärkeyttä: on pystyttävä käsittelemään tiedon muutoksia matalalla latenssilla, reaktiivisesti pikemminkin kuin ajastetusti. Batchaus ja isojen tietomassojen käsittely ei kuitenkaan ole menossa mihinkään – on siis kyettävä vastaamaan molempiin tarpeisiin!

Kokonaisuutena Integrate 2019:n anti ei ollut niinkään mullistavia ahaa-elämyksiä aiheuttava, vaan omia käsityksiämme vahvistava. Sekään ei missään nimessä ole turha tuliainen Lontoosta, sillä se kertoo siitä, että niin Devisioona kuin asiakkaamme ovat ajan tasalla IPaaSin saralla. Välillä tuli jopa sellainen tunne, että Suomessa on sisäistetty integraatioalustan roolin muutos paremmin kuin monessa muussa paikassa!

London calling

Toki kolmipäiväiseen tapahtumaan mahtuu paljon muutakin kuin konferenssissa pönötystä ja virallisilla afterworkeilla verkostoitumista. Päiviin mahtui myös sightseeingiä, shoppailua ja totta kai rentoa hengailua hyvässä porukassa, joka koostui niin Devisioonalaisista kuin muustakin Integraten suomalaisyleisöstä. Voisikin ehkä sanoa, että todellinen verkostoituminen ei tapahtunut niinkään virallisissa tapahtumissa, vaan niiden lomassa ja jälkeen. Terkkuja tutuille!

Englannissa kun oltiin, niin totta kai paikalliseen pubikulttuuriin tuli tutustuttua niin oluen kuin pubiruuan merkeissä. Sielläkin hybridi on avainsana: perinteisen brittiläisten oluttyylien ohella pubeissa tarjoiltiin amerikkalaista IPA-olutta, ja Sunday roastin ohella ruokalistalta löytyi jenkkityylistä burgeria ja BBQ-ribsejä. Oluen ja erityisesti brittioluen ystävänä allekirjoittanut kiinnitti kiitollisena huomiota siihen, että uusien tuulien ohella perinteet ovat kunniassa: useimmissa paikoissa oli monta real ale -hanaa, joista pumpattiin käsipelillä perinteisiä brittiläisiä aleja, bittereitä ja mildeja vailla lisähapotusta suoraan puutynnyristä. Kyllä se London Pride vaan maistuu hyvältä siinä muodossa!

Loppujen lopuksi hybridi oli avainsana tässäkin: Devisioonan Integrate 2019 -reissu oli loistava yhdistelmä tiukkaa asiaa konferenssissa ja sen puimista kahvikupposen tai oluttuopin äärellä, mutta myös rentoa oleskelua, kavereiden kanssa maailman parantamista ja upean kaupungin kokemista. Kuten asian pitääkin olla – turha sitä olisi mennä Lontooseen vain konferenssitilaan istumaan, vaikka toki painopiste siellä oli.
Ensi vuonna uudestaan!

Kansikuva: Luke Stackpoole via Unsplash
Muut kuvat: Devisioonan iPaaS-porukka